Main menu:

Superette Billiau-Leenknegt


Go to content

Historiek

Het bedrijf is opgestart door de ouders van de huidige zaakvoerder, namelijk Roger en Martha. Dit gebeurde in juni 1968. Vroeger was het gebouw een meubelwinkel, waardoor er voldoende oppervlakte beschikbaar was om er een superette in onder te brengen. Door de samenwerking met hun toenmalige leverancier Vťgť, werd dit een zeer plechtige en grootse opening met de aanwezigheid met het voltallige schepencollege en burgemeester van Ieper. In die tijd was dit bedrijf dan gevestigd aan de rand van stad Ieper, richting Dikkebus; aan de achterkant van het station van Ieper. Toen bestond het cliŽnteel uit plaatselijke klanten, want er was dan een kleine woningwijk in de directe omgeving. Van concurrentie met de grote ketens was er dan geen sprake. In een straal van 2 km waren er dan een 10-tal buurtwinkels, maar deze superette was wel de grootste.

Opening winkel 1968

In de opeenvolgende jaren zijn er dan veel kleinere winkels gestopt door de invoering van de BTW en door het niet meer rendabel zijn van de Ďkleine' buurtwinkel. De concurrentie van de grote ketens is dan begonnen. Het grote geluk, dat de superette dan nog heeft gehad, is het feit dat er nog enkele woonwijken in de directe omgeving zijn bijgekomen en eveneens de aanleg van een grote villawijk heeft zeker het voortbestaan van de winkel verzekerd. Dan is er nog de bijkomende vernieuwing van de straat gebeurd waardoor er nog meer verkeer aan hun deur passeerde en dus meer cliŽnteel bijbracht; Ďpassageklanten'. Dit maakt nu meer dan de helft van het cliŽnteel uit. Dit zou natuurlijk een probleem kunnen worden mochten er ooit grote wegenwerken in de buurt gebeuren, zodat er geen Ďpassage' meer is. Dit cliŽnteel komt dan uit Dikkebus, Vlamertinge en Heuvelland. Sommige klanten komen van 15 km ver omdat er in hun streek ook al geen buurtwinkels meer zijn.

In juni 1992 is de zaak overgenomen door de zoon en schoondochter, Willy en Greet. Hij komt eigenlijk uit de bank, - verzekeringssector. Deze beide beroepen heeft hij nog als bijkomend beroep in zijn zelfstandige activiteit.


Back to content | Back to main menu